Tid til førtanke…

Det er 1. januar, et nytt år er i gang. Hva vil det nye året bringe, hva vil skje, hva vil jeg få til i år?

Det siste punktet er for meg det mest sentrale. Det som vil komme til å skje vil komme til å skje, det nye året vil bringe det det bringer. Disse punktene har jeg ingen innvirkning på, de er utenfor min rekkevidde. Mens hva jeg VIL få til å skje i år, DET er innenfor min rekkevidde. Og nettopp derfor er det viktig med førtanke – altså det motsatte av ettertanke.

Førtanke – hva skal jeg få til å skje utover i det nye året… Eller mål og planlegging, som det ofte kalles. Trenger vi det, eller er det bedre å vente og se?

Dette er egentlig et paradoks, fordi begge veier kan gi formidable resultater. Men ikke uansett (merk til alle korrektur-elskende mennesker: Jeg har til nå brutt de grammatiske reglene minst to ganger ved å starte setninger med Og og Men. Så da vet du at jeg vet det).

Ved å sette oss ned og vente, håpe og satse på at noe legger seg i hendene på oss, inntar vi en passiv holdning. Både til livet og mulighetene som byr seg frem. Ved å planlegge alt i minste detalj går vi glipp av alle mulighetene som farer forbi utenfor vår bevissthet, de passer rett og slett ikke inn i det trange nåløyet vi mener er «riktig». Så hva kan vi gjøre da, da?

Håp er viktig, håp er bra, men alene er håp ubrukelig. Ingenting skjer mens vi håper, vi legger all tillit til ytre krefter og andre mennesker. Vi blir offer for omstendighetene. Det er temmelig kraftløst, og ganske håpløst (midt i håpet). Derimot, hvis håp kobles sammen med initiativ, kreativitet og fokus, da kan mye skje. Det blir sjelden slik vi har forestilt oss det likevel, men vi bidrar i hvert fall med vår egen energi samtidig som vi setter kursen mot det vi mener er riktig for oss, både på kortere og lengre sikt. Å tro at vi er kraftløse gjør oss kraftløse. Å tro at alt er opp til oss er en grandios egotanke.

Det er blandingen som er magisk, det er i brytningspunktet mellom håp og innsats at vi får ting til å skje. Vi kan være våkne og bevisste, proaktive. Vi kan legge til rette for å få til det vi vil, og vi kan være oppmerksomme på de mulighetene som presenterer seg for oss underveis. Det er nettopp det førtanke gir oss muligheten til.

Så hva vil du få til i år, hva handler din førtanke om?

 

Jeg ønsker deg et godt nytt år <3

Frank O.

Leave A Response

* Denotes Required Field